greek
Πρόσφατη ενημέρωση arrow Γενική Ενημέρωση arrow Τι πρέπει να ξέρουμε για την αγορά αποκωδικοποιητή

Τι πρέπει να ξέρουμε για την αγορά αποκωδικοποιητή

Σάββατο, 22 Ιούνιος 2013

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης) στο πλαίσιο της προστασίας και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού της Κρήτης, δημοσιεύει τα κυριότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζει για την λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι θα χρειαστούμε αποκωδικοποιητές MPEG-4, για να συνεχίσουμε να βλέπουμε το πρόγραμμα των ελληνικών καναλιών.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά:

Τηλεόραση

Σε περίπτωση που η τηλεόραση μας είναι σχετικά καινούρια, δηλαδή την αγοράσαμε μέσα στον προηγούμενο χρόνο, είναι πολύ πιθανό να έχει τον αποκωδικοποιητή που θα χρειαστούμε, τον επονομαζόμενο MPEG-4. Οπότε δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα απολύτως.

Οι περισσότερες καινούριες τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένο τον αποκωδικοποιητή.

Σε περίπτωση που που η τηλεόραση μας είναι παλιότερη αλλά LCD ή Plasma, τότε πάλι θα χρειαστούμε αποκωδικοποιητή, ακόμα και αν έχει ενσωματωμένο τον αποκωδικοποιητή MPEG-2, δηλαδή αυτόν που μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα 3+1 κρατικά ψηφιακά κανάλια.

Η Digea αποφάσισε να κάνει την κωδικοποίηση σε άλλη μορφή από αυτή που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ.

Προσοχή: Όσοι έχετε αποκωδικοποιητή MPG-2, βλέπετε δηλαδή τα ψηφιακά της ΕΡΤ, καλό θα είναι πριν προβείτε σε αγορά αποκωδικοποιητή να κάνετε ένα Search στην τηλεόραση σας. Υπάρχουν στην Ελλάδα περιπτώσεις τηλεοράσεων που έπιαναν κανονικά τα υπόλοιπα ψηφιακά, παρά την διαφορά στην κωδικοποίηση.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα  μπορέσετε να δείτε, αλλά δεν είναι κακό να το προσπαθήσετε. Φυσικά και αυτό δεν είναι κάτι που θα ακούσετε από την Digea!

Σε περίπτωση που έχετε παλαιότερη τηλεόραση, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε αποκωδικοποιητή.

Αποκωδικοποιητές

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 15-20 αποκωδικοποιητές στην αγορά. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 25 μέχρι και 200 ευρώ. Οι περισσότεροι βρίσκονται μεταξύ 30 και 60 ευρώ και σε αυτήν την κατηγορία προτείνουμε να κοιτάξετε και εσείς. Προσοχή:

Χρειαζόμαστε ένα αποκωδικοποιητή για κάθε τηλεόραση. Σε περίπτωση που συνδέσουμε 2 πάνω σε έναν, θα δείχνουν όπως είναι φυσικό το ίδιο κανάλι.

Έξοδοι/Είσοδοι

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι είσοδοι/έξοδοι τηλεόρασης/αποκωδικοποιητή. Σε περίπτωση που η τηλεόραση σας έχει έξοδο HDMI, τότε προτείνουμε έναν αποκωδικοποιητή με την ανάλογη είσοδο. Η HDMI σύνδεση μας παρέχει την μέγιστη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου όπως πολλοί γνωρίζετε. Διαφορετικά θα κάνετε τη σύνδεση με Scart όπου οι περισσότερες τηλεοράσεις έχουν. Αν δε, έχετε πολύ παλαιά τηλεόραση «αντίκα», τότε υπάρχει και η παραδοσιακή RCA σύνδεση.

Βέβαια αν έχετε σκοπό να αλλάξετε τηλεόραση, εν καιρώ, δεν υπάρχει λόγος να αγοράζετε δεύτερο αποκωδικοποιητή, καθώς αυτοί με HDMI έξοδο, έχουν και τις υπόλοιπες.

Ανάλυση

Όλη η ιστορία γίνεται γιατί σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία τα κανάλια θα πρέπει να εκπέμπουν σε HD, εν καιρώ...όπως φαίνεται στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πολύ μακριά. Οι αποκωδικοποιητές λοιπόν θα πρέπει να υποστηρίζουν HD και όχι SD κάτι το οποίο αναγράφεται με πολύ ψηλά γράμματα σε αρκετές περιπτώσεις. Βέβαια τίποτα δεν μας εξασφαλίζει, διότι πολύ πιθανά με την ίδια πολιτική που ακολουθείται, διαφορετική κωδικοποίηση από την ήδη υπάρχουσα, στο μέλλον να εκπέμπουν τα κανάλια μας σε HD, οπότε θα πρέπει να αγοράσουμε καινούριο αποκωδικοποιητή.

Άλλες λειτουργίες

Μερικοί αποκωδικοποιητές μέσης τιμής, από 30 μέχρι 60 € δηλαδή, φυσικά και οι ακριβότεροι, έχουν κάποιες ΕΧΤΡΑ λειτουργίες που είναι ενδιαφέρουσες και προτείνονται πως εξυπηρέτηση σας. Οι πιο χρήσιμες είναι:

TimeShift

Αφορά την παύση σε ζωντανό πρόγραμμα και τη συνέχιση παρακολούθησης από εκείνο το σημείο.

Media Player

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι ο αποκωδικοποιητής μας έχει USB έξοδο συνδέεται δηλαδή με Stick ή εξωτερικό σκληρό δίσκο και αναγνωρίζει διάφορες κωδικοποιήσεις εικόνας όπως το DivX, το AVI, το MKV(!). Έχουν ακόμη και υποστήριξη υποτίτλων. Με απλά λόγια; Συνδέστε τη συσκευή σας και παρακολουθείστε τις ταινίες σας ή ακούστε τι μουσική σας, τα οποία όπως είμαι σίγουρος νόμιμα διατηρείτε στην κατοχή σας. Υποστηρίζονται εξωτερικοί σκληροί δίσκοι σε Format FAT32 ή NTFS. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε low power 2.5″ σκληρούς δίσκους η 3.5″ σκληρούς δίσκους με εξωτερική τροφοδοσία.

PVR

Εγγράψτε τα αγαπημένα σας τηλεοπτικά προγράμματα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ενώ τα παρακολουθείτε , η προγραμματίστε την συσκευή να κάνει την εγγραφή όταν λείπετε ώστε να τα παρακολουθήσετε αργότερα. Κάτι που είναι επίσης χρήσιμο και δεν είναι κακό να υπάρχει.

Ανακεφαλαιώνοντας

  • Βλέπουμε τι τηλεόραση έχουμε ή αν προβλέπεται να αλλάξουμε.
  • Προσέχουμε τις εξόδους/ εισόδους των συσκευών μας.
  • Προσέχουμε τις κωδικοποιήσεις που υποστηρίζει η συσκευή που αγοράζουμε.
  • Αν πάρουμε αποκωδικοποιητή μέσης τιμής, καλό θα είναι να έχει: HDMI έξοδο, Media Player, USB θύρα, PVR, TimeShft.

Δεν σας προτείνουμε συγκεκριμένους αποκωδικοποιητές για ευνόητους λόγους, αλλά και για έναν ακόμη. Αξίζει να ασχοληθείτε για 10 λεπτά online και να δείτε τις επιλογές σας, έτσι ώστε να κάνετε την πιο συμφέρουσα και σωστή αγορά! Είναι κρίμα να πάρετε, είτε κάτι το οποίο δε σας καλύπτει ή να δώσετε τα ίδια χρήματα για να πάρετε μία συσκευή που δεν σας παρέχει τις Extra λειτουργίες.

Πρέπει να αγοράσω MPEG4 SD ή MPEG4 HD;

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ψηφιακή εικόνα, τα καλά νέα είναι ότι δε χρειαζόμαστε καινούργιες κεραίες. Όμως απαιτείται, εφόσον δεν έχουμε τηλεόραση τεχνολογίας MPEG4, ένας αποκωδικοποιητής MPEG4. Με βάση την ανάλυση εικόνας που υποστηρίζουν, οι αποκωδικοποιητές χωρίζονται σε standard και high definition.

Οι τιμές στους αποκωδικοποιητές κυμαίνονται από 25-40 ευρώ για standard definition. Και από 30-60 ευρώ για τους high definition.

Με την έλευση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, η αγορά κατακλύστηκε από πλήθος αποκωδικοποιητών, όμως η επιλογή της σωστού για όσους δε γνωρίζουν τι πρέπει να αγοράσουν, μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Καταρχήν δεν απαιτείται αλλαγή ή αγορά νέας κεραίας για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Η κεραία σας λαμβάνει και το αναλογικό και το ψηφιακό σήμα.

Για να διαπιστώσετε ότι μια τηλεόραση ενσωματώνει τον παραπάνω αποκωδικοποιητή θα πρέπει να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο της τηλεόρασης σας ή να ψάξετε για μια ένδειξη στο δέκτη που να δείχνει ότι έχει ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη MPEG4.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να ελέγξετε τις δυνατότητες του δέκτη από το νούμερο μοντέλου του κατασκευαστή.

Εάν η τηλεόρασή σας δεν διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG4 ή Η.264 τότε η αγορά ενός εξωτερικού είναι μονόδρομος.

Για την αγορά του σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος της σύνδεσης του με την τηλεόραση. Αν η τηλεόραση είναι παλιά αναλογική με λυχνία (CRT) ή LCD/PLASMA χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA.

Εάν η τηλεόρασή σας είναι LCD/ PLASMA και διαθέτει και θύρα HDMI, τότε συνιστάται ένας αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δυο τύποι εξωτερικών αποκωδικοποιητών οι SD (τυπικής ευκρίνειας) και ΗD (υψηλής ευκρίνειας).

Πρέπει να αγοράσω MPEG4 SD ή MPEG4 HD;

Αν αγοράσετε αποκωδικοποιητή MPEG4 SD στην παρούσα φάση θα λαμβάνετε και θα βλέπετε όλα τα ψηφιακά κανάλια τυπικής ευκρίνειας εκτός του ΕΡΤ HD το όποιο είναι υψηλής ευκρίνειας. Σε αυτό τον τύπο η σύνδεση με την τηλεόραση γίνεται μέσω υποδοχής SCART ή RCA. H τιμή του ξεκινά από τα 30€.

Ενώ αν αγοράσετε αποκωδικοποιητή MPEG4 HD θα λαμβάνετε όλα τα ψηφιακά κανάλια τυπικής και υψηλής ευκρίνειας, όπως το ΕΡΤ HD. Σε αυτό τον τύπο η σύνδεση με την τηλεόραση γίνεται μέσω υποδοχής SCART ή RCA ή θύρας HDMI.

H τιμή του ξεκινά από τα 45€. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι αν η σύνδεση του εξωτερικού αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση γίνεται μέσω υποδοχής SCART ή RCA, μπορείτε μεν να λαμβάνετε ψηφιακά κανάλια υψηλής ευκρίνειας με αυτόν, αλλά θα τα βλέπετε στην τηλεόραση σας με κατώτερη ευκρίνεια. Όταν η σύνδεση του εξωτερικού αποκωδικοποιητή MPEG4 HD με την τηλεόραση γίνεται μέσω θύρας HDMI, τότε μόνο μπορείτε να βλέπετε εικόνα υψηλής ευκρίνειας.

Στους παραπάνω τύπους εξωτερικών αποκωδικοποιητών εκτός από την λήψη των ψηφιακών καναλιών μπορείτε να απολαμβάνεται υπηρεσίες όπως EPG (ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος), PVR (εγγραφή τηλεοπτικού προγράμματος με την χρήση εξωτερικού usb δίσκου) και Time shift (μετακίνηση μπρος πίσω στην εικόνα, πάγωμα αυτής) καθώς και αναπαραγωγή πολυμέσων. Οι παραπάνω λειτουργίες διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο.

Ενόψει λοιπόν του ερχομού της ψηφιακής τηλεόρασης και στην Κρήτη:

Το προνόμιο της ψηφιακής εικόνας δε θα μπορέσουν σε πρώτη φάση να το απολαύσουν όλοι οι καταναλωτές στην Κρήτη. Περίπου 350.000 κάτοικοι του νησιού θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Συγκεκριμένα, θα καλυφθούν οι πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, των Χανίων, καθώς και τμήμα των νομών αυτών.

Οι τηλεθεατές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η κεραία της εγκατάστασής τους είναι στραμμένη προς τα κέντρα εκπομπής Ρογδιά και Μαλάξα.

Είναι απαραίτητο να διαθέτουν δέκτη, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4, τον οποίο και να συντονίσουν στις παρακάτω συχνότητες με έναρξη ψηφιακής εκπομπής.

Οι συχνότητες όπου θα εκπέμπεται ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών είναι:

Για το κέντρο εκπομπής Ρογδιά:

- Για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz).

- Για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 24 (498 MHz), 25 (506 MHz).

- Για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 61 (794 MHz).

Για το κέντρο εκπομπής Μαλάξα:

- Για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz).

- Για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 49 (698 MHz), 56 (794 MHz).

- Για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 57 (762 MHz).

Οι μορφές των διαφόρων αποκωδικοποιητών που συναντάμε σήμερα στην αγορά είναι τρεις: desktop, SCART και module.

Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στις γνωστές ξεχωριστές συσκευές που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των αποκωδικοποιητών.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι συσκευές είναι μικρές και τοποθετούνται απευθείας σε μια είσοδο SCART της τηλεόρασης ενώ, μέσω ενός καλωδίου ο δέκτης υπερύθρων τοποθετείται σε εμφανές σημείο ώστε να συνεργάζεται με το τηλεκοντρόλ.

Στην τρίτης περίπτωσης έχουν τη μορφή μικρής κάρτας, που τοποθετείται στην ειδική υποδοχή Common Interface (CI) της τηλεόρασης και προϋποθέτουν την ύπαρξη αποκωδικοποιητή MPEG-2 από την ίδια την τηλεόραση.

Σύνδεση ΧρήστηΗ Ελλάδα ανθίζει

greeceinbloomΟ καιρός στο Ηράκλειο

Ο καιρός τώρα
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 28 °C
Κυριακή, 20 Αύγ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 21 ως 29 °C
Δευτέρα, 21 Αύγ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 22 ως 32 °C
Τρίτη, 22 Αύγ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 23 ως 29 °C
Copyright (C) 2011 ENKH Crete
Powered by Elxis - Open Source CMS